Luxury London Retailer

During the past eighteen years we have secured a position of principle Building Services provider for this world-famous luxury product retailer. Most of the work has been completed whilst the stores have continued to trade. The list of such projects includes full refurbishment of the stores at Rockefeller Centre in New York and in Riyadh.

Contract Value: Not Disclosed
Date: 2001 > Present
Local Authority: City of Westminster

Context

The new international headquarters of our client is situated on Jermyn Street in the St. James' area of London, is a 1950's office block that required complete interior building services specification.

The Challenge

The legacy of the 1950's building is the low ceiling height. The use of raised floors to provide access for power, data and telephone cables reduces the headroom further.

Our Solution

Consolux's solution was to recess into the floor a three compartment metal cable trunking. The new lighting scheme takes into account changes introduced by LG3: Addendum 2001 and consists of recessed discharge and desk-mounted Up-lighters, the use of colour 8300 discharge lamps provide both energy saving and an aesthetic pleasing lighting installation.

With energy conservation a major part of air conditioning design Consolux developed a strategy for the building, using a chilled water system, which reduced the size of ductwork required within ceiling voids and service risers.

Further energy saving features of the engineering installation included the use of frequency controlled chiller water and heating pumps with two port control valves. This method of control saves both on installation and long term energy costs when compared to conventional pump and three port valve arrangements.

Creating a satisfactory ceiling height in a 1950's building which needed to be air conditioned and cabled to the latest standards was a difficult problem to solve. Consolux's design solution of a chilled ceiling and flush floor cable duct will prove most effective and provides the maximum flexibility for the space planner.

Back to case studies