West End boutique hotel refurbishment

The developers of this new boutique hotel in London's West End saw the opportunity to integrate the latest energy-saving services into the scheme whilst delivering the highest standards in guest amenity and comfort.

Contract Value: Not Disclosed
Date: 2007
Local Authority: City of Westminster

Context

The building was a listed Georgian townhouse with planning permission for an 18-bed boutique hotel featuring 3 standard type of rooms together with mezzanine levels in the suite apartments.

The Challenge

The client required a high specification building services scheme for a sensitive conversion of a Georgian building whilst being able to stand up to the rigorous demands of a commercial hotel operation.

Our Solution

Our objective was to service the very high level of expectation from the client and internationally-recognised interior design team whilst providing a solution that provided a step-change response to climate change and responsible energy usage.


Our scheme specified the use of an inverter controlled VRV refrigeration system which returns energy back to different parts of the building by removing heat from one area and deliverering heat to a colder area - and vice versa.


A key benefit of this system is the precise control of building temperature - by room, zone or floor - saving energy, and reducing costs; the VRV inverter control elegantly linking energy usage with the demand required.


Furthermore, as the VRV system makes longer pipe design feasible it enabled us to install rooftop condensing units up to 150m away from indoor units, freeing-up valuable space in the building's interior which would otherwise have been taken up by plant. In addition, as the system permits floor-by-floor installation it was possible for occupants to move in as each floor was completed.


For guest rooms we specified a centrally-contolled audio-visual, internet and WiFi solution together with a Lutron lighting & blind control system.


The computer-controlled energy feature switches off all non-essential items when the guest leaves the room; the walk-in wardrobes feature automatic lighting.


Rooms also featured a remote-controlled motorised screen enabling the space to be segregated for for daytime use, thereby concealing the bed space when entertaining guests in the suites.


For the further comfort and security of guests, video door entry and keyless door entry systems were installed throughout.


Furthermore, extraction facilities in the large hotel kitchen - which caters both for guests and the public in the accompanying restaurant - were fitted with carbon filters to minimise the potential for odours effecting neighbours in this confined central London area.

 

Note: Reductions in energy usage is an important way of supporting the Green500 Programme introduced by the LDA to help reduce carbon emissions from the capital's major businesses. Further details see www.london.gov.uk/priorities/environment

Back to case studies